Wat is short gaan en hoe werkt het? (2023)

Short gaan of short selling maakt het mogelijk om te speculeren op een dalende koers. Maar wat is short gaan nu eigenlijk en hoe werkt short selling? In dit artikel leggen we uit hoe je ook zelf short kunt gaan.

Inhoudsopgave toon

Wat is de betekenis van short gaan?

Wanneer je short gaat speculeer je op een dalende koers. Wanneer de koers vervolgens daalt maak je winst, terwijl je geld verliest wanneer de koers daalt. Er bestaan verschillende manieren waarop je short kunt gaan. In dit artikel leggen we uit hoe je het beste zelf een short positie kunt openen.

Waar kan je short gaan?

Het is voor particuliere beleggers niet overal mogelijk om short te gaan. Je zult daarom een account moeten openen bij een betrouwbare broker die hier ondersteuning voor biedt. Hieronder zie je direct mijn favoriete brokers voor het openen van short posities:

BrokerShort gaanAanmelden
Wat is short gaan en hoe werkt het? (1)Bij eToro kan je speculeren op dalende koersen met behulp van CFD's. Probeer het gratis uit met een demo.

Aanmelden

Wat is short gaan en hoe werkt het? (2)Bij DEGIRO kan je direct aandelen shorten. Ook kan je bij DEGIRO speculeren op dalende koersen met behulp van opties.

Aanmelden

Hoe kan je short gaan op de beurs?

Wil je speculeren op een dalende koers? Dan kan je short gaan! Hieronder bespreken we drie manieren die je kunt gebruiken om short te gaan op de beurs.

Methode 1: direct short gaan op een aandeel

Bij sommige brokers kan je direct short gaan op een aandeel. Je doet dit door aandelen te verkopen die je op dit moment nog niet bezit. Je ontvangt het geld van de verkoop vervolgens al wel op je beleggingsrekening.

Wanneer de aandelenkoers vervolgens daalt, kan je de aandelen goedkoper terugkopen. Het koersverschil kan je vervolgens in je zak steken. Wanneer de aandelenkoers echter stijgt, kan je ook flink geld verliezen. Wil je weten hoe je zelf op deze manier short kunt gaan? Lees dan ons artikel over short gaan bij DEGIRO:

Short gaan bij DEGIRO

Methode 2: short gaan met een put optie

Je kunt er ook voor kiezen om met opties short te gaan. Je kan met een put optie speculeren op een dalende koers. Een put optie geeft je de mogelijkheid om een aandeel tegen de huidige prijs te verkopen. Wanneer de koers vervolgens daalt, kan je het effect goedkoper kopen en behaal je winst.

Een put optie is altijd beperkt geldig. Voor het kopen van een put optie betaal je een zogenaamde premie. Wanneer de koers stijgt, is je verlies nooit hoger dan de premie. Dit maakt opties een aantrekkelijke manier om short te gaan. Wil je meer weten over de werking van opties?

Wil je leren hoe beleggen in opties werkt? Lees dan onze duidelijkeopties handleiding:

Opties handleiding

Manier 3: CFD’s of contract for difference

Een andere populaire manier waarop je short kunt gaan, zijn CFD’s. Met CFD’s kan je speculeren op een koersdaling van bijvoorbeeld een aandeel. Je wordt nooit de eigenaar van het product waarin je belegt; je belegt alleen in het prijsverschil.

(Video) Hoe werkt short gaan? - RTL Z BEURSSPEL

Ben je benieuwd hoe beleggen in CFD’s werkt? Lees dan onze uitgebreideCFD handleiding:

CFD handleiding

Short gaan voorbeeld

Met een simpel voorbeeld laten we zien hoe short gaan werkt in de praktijk. Stel er is een aandeel beschikbaar voor 100 euro. Je besluit om een short positie te nemen op dit aandeel. Vervolgens daalt de koers met 10 euro. Je besluit om de positie te sluiten. Je maakt vervolgens per positie 10 euro winst.

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Wanneer je een short positie opent op 100 euro en de koers met 10 euro stijgt, dan maak je 10 euro verlies op elke positie.

Waarin kan je short gaan?

Je kunt short gaan op verschillende effecten:

  • Aandelen
  • Crypto’s
  • Indexen zoals de AEX
  • Grondstoffen

Wat zijn de voordelen van short gaan?

Short selling heeft de nodige voordelen. Hieronder bespreken we wat de grootste voordelen van short gaan zijn.

Flexibiliteit

Short gaan verhoogt de flexibiliteit van je beleggingen. Wanneer je alleen aandelen koopt, kan je alleen in een stijgende markt een goed resultaat neerzetten. Door ook short te gaan kan je ook in economisch slechte tijden speculeren op een dalende koers.

Hedging

Door short te gaan kan je ook hedgen. Door te hedgen kan je bepaalde risico’s afdekken. Denk je bijvoorbeeld dat de beurskoersen gaan dalen? Dan kan het prijzig zijn om al je aandelen te verkopen en later weer te kopen. Je kan dan voordelig je risico afdekken door een short positie in te nemen op bijvoorbeeld de AEX.

Rendement

Wanneer beleggers in paniek raken, zie je dat de beurskoersen vaak erg snel dalen. Door short te gaan kan je in een korte tijd dan ook een fors rendement behalen. Hieronder zie je bijvoorbeeld het koersverloop van Shell op het moment van de coronacrisis in 2020:

Wat is short gaan en hoe werkt het? (3)

Wanneer je op het juiste moment een short positie had geopend, dan had je hiermee een goed resultaat kunnen behalen. Onthoud echter wel dat het timen van de markt erg lastig is.

Wat zijn de nadelen van short selling?

Er zijn ook de nodige nadelen aan short selling. Hieronder bespreken we wat de mogelijke risico’s zijn van short selling.

Je kunt onbeperkt geld verliezen

Wanneer je een aandeel koopt, kan je niet meer geld verliezen dan de waarde van het aandeel. Wanneer een aandeel € 10 kost, kan je je niet meer dan € 10 verliezen. Bij een short positie kost elke euro stijging je geld. Het aandeel kan in theorie tot € 100 of misschien zelfs € 1000 stijgen. Je potentiële verlies is dan ook onbeperkt.

Dividend uitbetalen

Wanneer je short bent gegaan op een aandeel, moet je het dividend uitbetalen. In de praktijk is dit gelukkig geen groot probleem: de koers van een aandeel daalt namelijk net zoveel als de waarde van het uitbetaalde dividend.

Short squeeze

Een groot risico van short selling is een short squeeze. Een short squeeze is een situatie waarbij de prijs van een aandeel flink stijgt doordat er veel short orders openstaan. Wanneer de koers toeneemt, worden veel stop loss orders geraakt van de mensen die short zijn gegaan op het aandeel. Ze worden dan verplicht om de aandelen te kopen waardoor de prijs verder stijgt. Hierdoor kan je met een short positie veel geld verliezen.

(Video) Wat is short gaan en hoe werkt het? Bitcoin, crypto shorten

Wil je meer lezen over short squeezes? Lees dan dit artikel!

Tegen de trend

Op de lange termijn stijgen de aandeelmarkten. Wanneer je short gaat, plaats je een positie tegen de algemene trend. Je moet dan ook bovenop de markt zitten om goede resultaten te behalen met een short positie.

Financieringskosten

Bij veel financiële producten betaal je financieringskosten over je short positie. Bij CFD’s betaal je bijvoorbeeld een dagelijkse premie. Wanneer je short gaat met opties betaal je geen financieringskosten. Wel loop je dan het risico dat je optie geheel waardeloos wordt aan het einde van de looptijd.

Hoe werkt short gaan in detail?

Short gaan betekent letterlijk het verkopen van aandelen die je niet bezit. Ik snap helemaal dat dit erg verwarrend klinkt. Daarom bekijken we nog een keer in detail hoe short gaan nu eigenlijk precies werkt. Ik waarschuw je nog maar even: de achterliggende theorie is niet eenvoudig en vrij abstract! Als je nog vragen hebt kan je ze dan ook gerust onderaan het artikel stellen.

Een eenvoudige uitleg van hoe short gaan werkt

Aandelen verkopen die je niet hebt

Wanneer je short gaat, verkoop je aandelen die je niet bezit. Om deze aandelen toch te kunnen verkopen, zul je je ze moeten lenen. Deze aandelen worden doorgaans geleend bij een partij die veel aandelen in bezit heeft voor de langere termijn. Je kan hierbij denken aan een bank, verzekeringsmaatschappij of een pensioenfonds.

Vervolgens is de belegger verplicht om de onderliggende waarde van de aandelen te dekken. Op die manier kunnen de aandelen op elk moment teruggekocht worden. De uitlenende partij wil namelijk de garantie dat de belegger voor de geleende aandelen kan betalen wanneer dit nodig is.

Je moet dan ook altijd voldoende geld op je beleggingsaccount hebben. Wanneer je niet voldoende geld hebt, kan je te maken krijgen met een margin call. Je kan dan het volledige bedrag op je account verliezen.

Hoe maak je winst op een short positie?

Wanneer de koers vervolgens daalt, kan de belegger de aandelen tegen de lagere koers kopen en teruggeven aan de partij die de aandelen heeft uitgeleend. Op die manier behaal je als belegger winst bij een dalende koers. Het verschil tussen de huidige koers en het moment waarop de aandelen worden teruggekocht bepaalt vervolgens het resultaat.

Je betaalt de partij waarvan je de aandelen leent rente. Dit percentage noemen we ook wel de financieringskosten.

Drie strategieën voor short selling

Je kunt verschillende strategieën toepassen wanneer je aan short selling doet.

Speculeren op de prijs

Daghandelaren proberen constant te profiteren van kleine koersbewegingen omlaag en omhoog. Door short te gaan kan je speculeren op een dalende koers.

Risico’s afdekken

Denk je dat de koersen van je aandelen flink gaan dalen? Dan kan je dit risico afdekken door short te gaan via bijvoorbeeld een put optie. Je betaalt hier een kleine premie voor. Dalen de koersen? Dan verlies je geen geld. Stijgen de koersen? Dan verlies je alleen je premie.

Arbitrage

Sommige aandelen worden op verschillende beurzen verhandeld. Het aandeel Unilever staat bijvoorbeeld genoteerd aan de Nederlandse en de Engelse beurs.

Soms bestaan er minuscule verschillen in de prijs van het aandeel op beide beurzen. Door short te gaan op het aandeel met de te hoge prijs kan je hierop speculeren. Deze manier van beleggen is als particuliere investeerder niet mogelijk, omdat je hier snelle computers voor nodig hebt.

Hoeveel kost short gaan?

Je betaalt over je short positie transactiekosten. Hoe hoog de transactiekosten zijn hangt van de broker af. Bij de meeste brokers wordt er een spread berekend. Dit is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs en betaal je wanneer je een positie opent.

(Video) Wij gaan SHORT op Bitcoin?! | Geld Verdienen met een Daling

Ook betaal je over je short positie financieringskosten. Dit is een dagelijkse vergoeding over het totale bedrag van je belegging. Houd goed in de gaten wat je dagelijkse financieringskosten zijn. Je betaalt bij de meeste brokers al snel 4 tot 5 procent op jaarbasis, waardoor short posities niet geschikt zijn voor lange termijn beleggingen.

Wat zijn goede momenten om short te gaan?

Bij beleggen is een goede timing belangrijk. Maar wanneer kan je nu het beste een short selling strategie toepassen? We bespreken drie momenten waarop short gaan een aantrekkelijke optie kan zijn.

Short gaan tijdens een economische crisis

Tijdens een economische crisis kan short goed uitpakken. Wanneer handelaren in paniek raken dalen de beurskoersen vaak sterk. Door een short positie in te nemen ben je één van de weinige beleggers die van de situatie profiteert.

Short gaan vanwege slechte bedrijfsresultaten

Ook de publicatie van slechte cijfers kan een mooi moment zijn om short te gaan. Beleggers verwachten bijvoorbeeld een bepaalde winst. Zet het bedrijf opvallend slechtere resultaten neer? Dan kan dit een goed moment zijn om short te gaan.

Short gaan bij slecht nieuws

Ook slecht nieuws is een goede reden om short te gaan. Zo zorgde de emissieschandalen ervoor dat de beurskoersen van diverse autofabrikanten flink onderuit gingen. Hier kan je als slimme belegger op inspelen.

Wat is short gaan en hoe werkt het? (4)

Het emissieschandaal deed de koers van Volkswagen sterk dalen tussen 2015 en 2016

Ethiek en short gaan

Short gaan wordt door sommige instanties gezien als iets slechts. Bedrijven die al onder druk staan vanwege tegenvallende cijfers kunnen nog verder in de problemen raken door mensen die short gaan op het aandeel.Klanten van een bank kunnen bijvoorbeeld massaal hun tegoeden van hun bankrekening halen wanneer ze de beurskoers verder zien dalen. Hierdoor kan een bank uiteindelijk alsnog omvallen.

Toch is de mogelijkheid om short te gaan doorgaans niet de hoofdverantwoordelijkevoor het dalen van de koers. Short gaan wordt door de meeste overheden namelijk streng gecontroleerd.Wanneer het slecht gaat op de beurs wordt het vaak tijdelijk verboden om short te gaan.

In Nederland werd de mogelijkheid om short te gaan in SNS, AEGON en BinckBank bijvoorbeeld tijdelijk verboden om de koers de tijd te geven om te herstellen. Bovendien draagt de mogelijkheid om short te gaan bij aan de prijsvorming van effecten en kan het de liquiditeit op de markt bevorderen.

Ook houdt de mogelijkheid tot short gaan bedrijven eerlijk. Wanneer er iets niet in de haak is worden bedrijven hier flink voor afgestraft. Zo daalde het aandeel Luckin Coffee sterk nadat uitlekte dat het bedrijf fraude had gepleegd met de boekhouding. Een bedrijf dat short was gegaan in het aandeel kwam hierachter.

Short gaan en de AFM

De AFM publiceert alle grote netto short posities in aandelen. Hierdoor is het altijd transparant welke partijen short gaan op een aandeel. Je kunt het register hier inzien.

Voor wie is short gaan geschikt?

Short gaan is niet geschikt voor beginnende beleggers. De risico’s van short posities liggen hoger, doordat je meer dan je inleg kunt verliezen. Ook is het voor beginnende beleggers vaak lastig om de financieringskosten te doorgronden. Doordat je een percentage over je positie betaalt, kan je met een short positie geen lange termijn beleggingen doen.

Veelgestelde vragen over shorten

Naked short gaan is het aangaan van een short positie zonder dat je de onderliggende aandelen kunt leveren. Bij de meeste brokers is dit niet mogelijk. Om naked short te kunnen gaan, heb je in ieder geval veel onderpand nodig.

(Video) WAT IS SHORT GAAN? - WAAROM IK NIET SHORT

In Nederland is de AEX misschien wel het populairste om te shorten. De AEX is een index die je kunt volgen met bijvoorbeeld ETF’s. Wanneer je short wilt gaan op de AEX, kan je gebruikmaken van een derivaat. Met CFD’s kan je bijvoorbeeld speculeren op prijsschommelingen op de AEX.

Je gaat normaal gesproken short, wanneer je verwacht dat de koers van het onderliggende effect gaat dalen. Met een short positie zet je namelijk in op een dalende koers. Short gaan is niet alleen gunstig voor actieve speculatie; je kunt door een short positie te openen bijvoorbeeld ook je beleggingen beschermen.

Je verdient geld met short gaan, wanneer de koers daalt. Je speculeert met een short positie namelijk op een dalende koers.

Gerelateerde berichten:

  1. Hoe kan je short gaan bij DEGIRO? Je kunt bij DEGIRO short gaan: je speculeert dan op een dalende aandelenkoers. In deze...
  2. Wat is een short squeeze? Profiteer van shorters! In 2021 was Gamestop zonder twijfel de meest bekende short squeeze. In dit artikel bespreken...
  3. Beleggen in vastgoed: hoe kan je investeren in vastgoed? Beleggen in vastgoed kan erg aantrekkelijk zijn. Met de lage spaarrentes weet je zeker dat...
  4. Hoe werkt beleggen in penny stocks? Penny stocks. Wellicht heb je er al wel eens ooit over gehoord. Maar wat zijn...

Auteur

Wat is short gaan en hoe werkt het? (5)

Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

(Video) Hoe werkt shorten? Uitleg over shorten

Geef een antwoord

FAQs

Wat gebeurt er als je short gaat? ›

Hoe werkt short gaan? U verkoopt aandelen die u niet bezit door ze te lenen van iemand die de aandelen heeft. Dit gaat automatisch, een tussenpartij zoals een broker of een bank regelt dit voor u. Als de koers is gedaald, koopt u de aandelen terug en omdat u ze eerder voor meer geld verkocht heeft, maakt u winst.

Hoe kun je geld verdienen met short gaan? ›

Je geeft het aandeel terug aan je broker, betaalt €2 voor het lenen en jij hebt €18 verdiend. Bij short gaan leen je dus van je broker en verkoop je het direct. En omdat je pas terugbetaalt als als het geleende in waarde is gedaald, maak je winst.

Hoe kan je shorten? ›

Shorten is een techniek waarbij beleggers inspelen op een koersdaling. Short sellers lenen aandelen en verkopen die vervolgens. Later kopen ze de aandelen terug aan een lagere prijs (tenzij de koers stijgt) en geven ze de aandelen terug aan de uitlener.

Wat kost short gaan? ›

De kosten van short gaan

Hoewel dit geen kosten zijn, moet bij het innemen van een shortpositie een marge op je rekening worden gestort. Bij een shortpositie ontvang je het geld van de transactie. Als je bijvoorbeeld tien aandelen ING ter waarde van €100 short, verschijnt deze €100 op je rekening.

Waarom zou je short gaan? ›

Waarom short gaan belangrijk is voor efficiënte markten

Dit kan bij forex-markten, aandelenmarkten en alle andere financiële markten. Het short verkopen van aandelen helpt de liquiditeit van de markt te vergroten, aangezien elke handelsdag opnieuw duizenden mensen aandelen short verkopen.

Hoe ga je short op de Giro? ›

Om een shortpositie aan te gaan op uw Active- of Trader account, plaatst u een verkooporder in een product dat u momenteel niet in bezit heeft. Het is niet mogelijk om zowel een short- als een longpositie in hetzelfde product aan te houden.

Hoe lang duurt een short positie? ›

Oftewel: shortsellers hebben in theorie 28 dagen nodig om hun shortposities volledig af te bouwen. Hoe langer het duurt om posities af te wikkelen, hoe kwetsbaarder het aandeel is voor een short squeeze.

Wat is de makkelijkste manier om je geld te verdubbelen? ›

Conclusie. Voor de meeste mensen is beleggen de meest concrete en realistische manier om hun geld te verdubbelen. Verwacht hier ook niet teveel van, want bij een realistisch rendement (en dus ook een redelijk risico) duurt het verdubbelen van je geld iets meer dan tien jaar.

Is short gaan toegestaan? ›

In Nederland is er op dit moment geen verbod op short gaan, maar het wordt wel gereguleerd door de Autoriteit Financiële Markten.

Kan je short gaan op crypto? ›

Short gaan met bitcoin is het verkopen van de cryptocurrency in de hoop dat deze in waarde daalt en tegen een lagere prijs kan worden teruggekocht. Beleggers kunnen vervolgens profiteren van het verschil in marktprijs.

Wat als een aandeel naar 0 gaat? ›

Als je belegt in aandelen dan heb je altijd een koersrisico van -100%. Of terwijl, er is altijd een kans dat de waarde van het aandeel ineens op 0 komt te staan. In essentie is het zo dat een bedrijf zichzelf failliet laat verklaren als zij niet meer de middelen heeft om de kosten te dekken.

Wat is het verschil tussen long en short? ›

Handelen door een onderliggende waarde te kopen wordt 'long gaan' genoemd en verkopen wordt 'short gaan' genoemd. Als u een short-transactie wilt openen, verkoopt u een onderliggende waarde waarvan de waarde naar verwachting zal afnemen.

Hoe werkt long gaan? ›

Long gaan is de standaard manier van beleggen, waarbij een belegger een beleggingsproduct koopt om deze later met winst te kunnen verkopen. Met de zogenaamde long positie zet u dus in op een stijging van de koers.

Waar kun je het beste in beleggen als beginner? ›

Beginnende beleggers kiezen meestal voor beleggingsfondsen, ETF's (trackers) of aandelen. Met aandelen koopt u een klein stukje eigendom in een bedrijf. De koers van een aandeel kan stijgen, gelijk blijven of dalen. Dit hangt af van de verwachtingen van beleggers over de toekomst van dit bedrijf.

Kan een aandeel onder nul gaan? ›

De waarde van een aandeel schommelt elke dag. Ze kan stijgen of helemaal verschrompelen. In het slechtste geval wordt de waarde zelfs tot nul herleid, zoals dat jaren geleden het geval was toen het spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie failliet ging.

Wat betekent short zitten? ›

Wat is short gaan? 'Short gaan' of 'short selling' is een veelgehoorde term in de beleggingswereld. Met short gaan proberen beleggers winst te behalen door in te spelen op een daling van de koers. Als een belegger short gaat op een aandeel, dan verkoopt hij deze aandelen zonder dat hij ze daadwerkelijk in bezit heeft.

Kan je day traden bij DEGIRO? ›

Met een Day Trader profiel kunt u actiever handelen gedurende de uren dat wij en de relevante markten open zijn. Voor het Day Trader profiel gelden afwijkende normen en limieten tussen 8:00 en 21:30 uur.

Hoe maak je geld over op Giro? ›

Je kunt ook geld overmaken naar NL08 INGB 0000 0005 55 ten name van Stichting Samenwerkende Hulporganisaties. Vraag anderen om ook te helpen! Een Tikkie is een eenvoudige manier om je netwerk te vragen ook te doneren.

Is DEGIRO goed? ›

Wat ons betreft is DEGIRO een goede broker die het gebruiksgemak hoog in het vaandel heeft staan. Eigenlijk kan elke beginnende belegger beginnen met het handelen via DEGIRO. Het platform werkt goed en eenvoudig en scoort dus zeker goed op het gebied van gebruiksgemak.

Wat draag je op een short? ›

Vaak kun je een printed short kopen in combinatie met een casual overhemd in hetzelfde printje. Met deze look kun je ideaal een dagje weg naar het strand. Combineer deze short met een paar stijlvolle sneakers voor een gave sportieve outfit. Bij andere korte broeken past een ander paar schoenen.

Wat doet een Shorter? ›

Short gaan, short selling of het innemen van een baissepositie is het verkopen van effecten die men niet in bezit heeft, om zo te kunnen profiteren van een daling van de beurskoers. Het kan gaan om effecten zoals aandelen en obligaties.

Welke schoenen onder bermuda? ›

Zowel platte schoenen als schoenen met een iets hogere hak passen goed bij driekwartbroeken en bermuda's.

Wat is een short straddle? ›

Bij een short straddle verkoopt (schrijft) de belegger tegelijkertijd hetzelfde aantal call- als putopties met dezelfde afloopdatum, uitoefenprijs en onderliggende waarde. Een belegger die een straddle verkoopt, verwacht dat de onderliggende waarde binnen bepaalde grenzen zal blijven.

Wat is een Day Trader? ›

Wat is day traden? Bij day trading gaat het om het kopen en verkopen van financiële instrumenten binnen één handelsdag, waarbij de posities aan het einde van elke dag worden afgesloten en de volgende dag weer opnieuw wordt geopend.

Wat zijn calls aandelen? ›

Wat is een call-optie? Wanneer iemand een call-optie koopt, koopt iemand het recht om een onderliggend bezit (zoals een aandeel) te kopen tegen een prijs die vooraf is afgesproken. Het kopen van het aandeel kan dan alleen tijdens de vooraf afgesproken periode (tot de expiratiedatum) of op een bepaalde datum.

Is 50.000 euro spaargeld veel? ›

Een bedrag van 50.000 euro op je spaarrekening is dus zeker meer dan het doorsnee vermogen van de Nederlander. Maar als je een groot pensioentekort hebt, kan een bedrag van 100.000 euro nog te weinig zijn. Het hangt dus sterk af van je persoonlijke situatie en wat je met je spaargeld wilt doen.

Hoeveel geld mag je op de spaarrekening hebben? ›

In Nederland geldt er geen limiet voor de hoeveelheid geld die u in huis mag hebben. Contante bedragen boven de €560 euro moet u wel opgeven bij uw belastingaangifte. Dit is €1120 als u een fiscale partner heeft.

Hoe werkt een put optie? ›

Wat is een put optie? Bij een put optie heeft de koper het recht om gedurende de looptijd van de optie een bepaalde onderliggende waarde te verkopen aan een vooraf afgesproken prijs. Dit is interessant voor de belegger wanneer de koers van de onderliggende waarde lager is dan de uitoefenprijs.

Wat is een derivaat economie? ›

Een financiële derivaat of afgeleid product is een complex financieel product waarvan de prijs afhangt van de waardeschommelingen van het onderliggende actief, bijvoorbeeld een aandeel, obligatie, index, vreemde munt of grondstof.

Waarom je niet moet investeren in crypto? ›

De totstandkoming van de koers van de Bitcoin is ondoorzichtig. Het risicoprofiel beleggen in Bitcoins is dus onduidelijk en alleen daarom al is beleggen in Bitcoins niet verstandig. De fluctuaties zijn groot evenals het risico. Daar komt bij dat de transacties niet doorzichtig zijn.

Is het slim om te investeren in crypto? ›

Is beleggen in Bitcoin of andere crypto's veilig? Investeren in Bitcoin of andere crypto's is risicovol, omdat de koers flink kan fluctueren. Het is daarom belangrijk dat u alleen veel geld investeert als u dat geld kunt missen. Daarnaast is het belangrijk om uw Bitcoins of andere crypto's veilig offline te bewaren.

Welke crypto moet je in de gaten houden? ›

Wilt u ermee beginnen, dan zit u met bitcoins in principe goed. We hebben het immers over een gevestigde naam. Het bovengenoemde Ethereum lijkt als nummer twee qua marktkapitalisatie ook een goede keuze. Ook Binance Coin, Tether, Polkadot, Cardano en Ripple hebben inmiddels ook een behoorlijk aandeel op de markt.

Is beleggen op dit moment verstandig? ›

Momenteel staan de belangrijkste beurzen en aandelen lager dan een jaar geleden. Gemiddeld genomen zijn ze rond de 20 procent gezakt sinds begin dit jaar. Het lijkt aantrekkelijk om gebruik te maken van deze forse dip. Het antwoord op de vraag is: ja, het is op zich een goed moment om te beginnen met beleggen.

Wat is de beste tijd om aandelen te kopen? ›

Welke dag kopen

Welke dag van de week u moet kopen? Dat is maandag. Bedrijven zijn geneigd slecht nieuws in het weekeinde te publiceren en daarom dalen de koersen maandags iets vaker dan op andere dagen. Dus is dat het beste moment om te kopen.

Hoe herken je een goed aandeel? ›

De koers-winstverhouding van een aandeel geeft een goed beeld van de waardering van een aandeel. Bij een hoge koers-winstverhouding, is een aandeel overgewaardeerd. Bij een lage koers-winstverhouding, is het ondergewaardeerd.

Kun je short gaan op Bitvavo? ›

*Het is tot op heden niet mogelijk om gebruik te maken van hoogrisicoproducten, zoals leverage trading en 'short'- en 'long'-posities. Ook het inleggen van meerdere opdrachten in één order, zogenaamde 'One Cancels the Other' (OCO) orders zijn (nog) niet mogelijk.

Waar short op gaan? ›

Short selling kan ook strategisch worden ingezet, bijvoorbeeld om een portefeuille af te dekken (hedging). Een belegger kan zowel aandelen, ETF's en obligaties shorten. Het is ook mogelijk om short te gaan door middel van afgeleide producten (derivaten) zoals opties en futures.

Hoe short dragen? ›

Een strakkere short combineer je best iets los bovenaan zoals een los katoenen hemd of een oversized T-shirt. Kies je voor een losse short? Denk dan aan een topje dat een beetje cropped is (maar daarom niet loeistrak hoeft te zitten!).

Videos

1. 📉 Wat betekent short gaan? Geld verdienen op de beurs als de prijs daalt
(Tradewinst)
2. De Trend Van Een Aandeel - Long of Short?
(Kevin Timmer)
3. Bybit handleiding: Long & Short gaan
(de Bitcoin Consultant)
4. Short gaan, hoe doe je dat
(WH Selfinvest Nederland)
5. Dit zijn futures | Futures, long en short uitgelegd | Simple Beleggen
(Simple Beleggen)
6. Hoe ga je long/short met Binance Futures? (uitleg)
(CryptoCoinTalk)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated: 02/24/2023

Views: 6471

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.